Ciało człowieka można porównać do pieca – zamiast węgla wrzucasz do niego pokarm, płucami dostarczasz tlen, pokarm się spala, zapewniając Ci energię do życia. Nie potrafisz jednak spalić wszystkiego, co zjesz, więc w jakiś sposób musisz usunąć popiół, czyli produkty uboczne metabolizmu oraz wszystkie trujące substancje, które wprowadziłeś do organizmu: połykając je, wdychając lub wstrzykując.
Zanieczyszczenie środowiska metalami ciężkimi jest jednym z ważniejszych zagrożeń dla zdrowia ludzi. Do organizmu człowieka metale ciężkie są wchłaniane przez skórę, wdychane, spożywane z produktami roślinnymi i zwierzęcymi. Przechodzenie pierwiastków do kolejnych ogniw łańcucha pokarmowego, a w konsekwencji do organizmu człowieka jest ograniczone działaniem barier biologicznych.
W dzisiejszych czasach są największym zagrożeniem ludzkości. Atakują organizm zewsząd. Są wszechobecne: w powietrzu, wodzie, pokarmach, w żywności i kosmetykach. Toksyny, które raz dostaną się do organizmu, nawet w znikomej ilości, mogą się kumulować, oddziałując na nasz organizm przez wiele lat. Wywołują zatrucia, alergie, defekty skóry, wypadanie włosów, a w skrajnych sytuacjach Twój organizm broniąc się przed nimi, wytwarza torbiele i zmiany rakowe. W organizmie przeciętnego człowieka może odłożyć się w ciągu jednego roku nawet 8 kilogramów trucizn! Nikogo nie trzeba przekonywać jak niebezpieczne dla organizmu ludzkiego może być zatrucie substancjami toksycznymi. Ma niebagatelny wpływ na zdrowie a bardzo często i na życie. Wiele chorób, dolegliwości skóry, włosów, organów wewnętrznych może mieć swoją istotną przyczynę w obciążeniach wywołanych zatruciem organizmu.
Metale ciężkie to zarówno mikroelementy, które są potrzebne dla naszego organizmu, jak i pierwiastki zupełnie zbędne. Te ostatnie są bardzo toksyczne. Gromadzą się w narządach takich jak wątroba czy nerki, blokując tym samym działanie wielu istotnych enzymów.
Szybki rozwój techniki i zmiany, które zachodzą we współczesnym świecie w dużym stopniu wpływają na środowisko przyrodnicze. Jednym z podstawowych źródeł zanieczyszczenia biosfery są zakłady przemysłowe, które emitują zarówno substancje gazowe (Np. tlenki węgla, siarki i azotu), jak i pyłowe, zawierające różnego rodzaju substancje toksyczne. Do groźnych skutków rozwoju cywilizacji i przemysłu zaliczyć należy rozprzestrzenianie się metali ciężkich. Zawarte w atmosferze pyły wraz z metalami ciężkimi opadają na nadziemne części roślin oraz dostają się do gleby. Pobierane są przez korzenie roślin lub zwierzęta wypasane przy drogach i w ten sposób włączone do łańcucha pokarmowego.
Do najczęściej spotykanych metali ciężkich należy rtęć, kadm oraz arsen. Można je spotkać w pożywieniu, wodzie z kranu, lekach z apteki, kosmetykach, plombach dentystycznych oraz w wielu innych rzeczach codziennego użytku. Zatrucie metalami ciężkimi może objawiać się różnymi dolegliwościami, ale najczęściej jest to ból głowy, drżenie mięśni, migreny, słabe włosy, ciemne zabarwienie wokół oczu, zaburzona praca nerek i wątroby, osłabienie organizmu, częsta niestrawność, arytmia serca, nadpobudliwość, problemy z układem pokarmowym. Toksyczne działanie zanieczyszczeń bezpośrednio na organizm człowieka jest trudne do oszacowania.
Organizmu nie oczyścimy w ciągu tygodnia czy miesiąca, zwykle taki proces trwa od pół roku do roku, przy czym wszystko jest kwestią indywidualną – u każdego zatrucie przebiega inaczej, każdy też może mieć różne zawartości metali w organizmie.
Bardzo ważna jest tu dieta i odpowiednie zioła Np.: kolendra,
Kolendra to roślina z rodziny selerowatych. U nas znana jest głównie, jako lek na niestrawność i zatrucia pokarmowe, ale warto wiedzieć, że kolendra bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem metali ciężkich z organizmu. Dzięki niej możemy pozbyć się rtęci, kadmu i ołowiu. Co ciekawe, działanie kolendry jest tak silne, że pomoże pozbyć się toksycznych metali nawet z komórek znajdujących się w mózgu, dzięki czemu odzyskamy dawną pamięć i koncentrację?
Selen to istotny pierwiastek dla naszego organizmu. Dzięki niemu możemy zmniejszyć szkodliwe działanie metali ciężkich, takich jak rtęć czy srebro. Selen znajdziemy m.in. w orzechach brazylijskich, podrobach, śledziach, czosnku i cebuli, a także w jajach.
Ważny jest błonnik pozyskiwany z pożywienia, a znajdziemy go w owocach jagodowych,
Maliny, porzeczki, jagoda leśna, owoce suszone, ale też w kaszy jaglanej i wiórkach kokosowych.
Witamina C zaś współpracuje w procesie usuwania metali ciężkich z substancjami takimi, jak magnez, cynk, siarka i selen (selenometionina). Jednak dostarczanie witaminy C z naturalnych źródeł (cytrusy, dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, papryka, kalafior, brukselka, szpinak, truskawki, kiwi, kapusta) to w tym wypadku za mało. Suplementując zwiększone dawki witaminy C (najlepiej w formie askorbinianu sodu) pozbywamy się metali ciężkich z organizmu w sposób przyśpieszony. 1 g witaminy C jest w stanie usunąć z organizmu 20,7 µg (mikrogramów) ołowiu lub 20 µg rtęci lub 7,5 µg arsenu lub 11,2 µg kadmu lub 5,9 µg niklu.
Czosnek koniecznie powinien znaleźć się w naszej diecie jest doskonałym środkiem pozwalającym skutecznie usunąć metale ciężkie z wątroby.
Cebula zaś zawiera dużo siarki, która stanowi nieocenioną pomoc podczas neutralizacji wielu toksyn, takich, jak metale ciężkie – a zwłaszcza glin.
Szpinak jest to warzywo o wysokiej zawartości chlorofilu. Można jeść go na surowo, to będziemy w stanie wykorzystać wiele z jego naprawdę niezwykłych właściwości o działaniu leczniczym.
Orzechy brazylijskie są naprawdę pyszne i na dodatek zawierają także spore ilości cynku i selenu, które są doskonałymi składnikami pozwalającymi skutecznie wyeliminować metale ciężkie z naszego organizmu.
Chlorofil: można łatwo znaleźć go w sklepach ze zdrową żywnością ,jest doskonałym produktem pochodzenia naturalnego pozwalającym zadbać o wątrobę i przeprowadzić jej
detoksykację i wzmocnić układ odpornościowy.
W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć żółtek które pomagają oczyścić nasz organizm.
Żółtko jaj kurzych zawiera jak wiemy spore ilości lecytyny, która łączy się z cholesterolem zapobiegając tym samym jego wchłanianiu przez organizm. Lecytyna jest niezbędna do dbania o dobry stan naszego szpiku kostnego, mózgu, wątroby, serca i układu nerwowego są bogate w żelazo, fosfor ,potas i magnez oraz sporo cennych witamin takich jak : A, E ,D, B1 B12, B6, B2 oraz B9 (kwas foliowy).
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481