Przesianą mąkę, masło, śmietanę i żółtka szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Farsz do pasztecików.
40 dkg gotowanego szpondra, najlepiej z wcześniej ugotowanego rosołu, mielimy ( ja w mikserze ), dodać trochę gotowanych warzyw około 50- 100g, 1 łyżeczka majeranku, biały pieprz, 2 łyżeczki pokrojonej pietruszki, 1 całe jajko, 2 żółtka.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodajemy przyprawy.
Ciasto cienko rozwałkować, tniemy paski, około 7-8 cm szer. Kładziemy farsz, zwijamy w rulon. wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypać kminkiem.
Kroimy 5 cm ukośne kawałki. Piec około 15- 18 minut w temp – 180 stopni.
Wybornie smakują do barszczu, bulionu lub zup krem ( selerowa, cebulowa lub inne ).
tel. 32 353 20 27
kom. 503 – 144 – 481